Yamaha Reface DX

Cu cateva zile in urma am intrat intr-un magazin de instrumente muzicale sa cumpar niste cabluri MIDI. La intrare, am vazut expuse synthuri din seria Yamaha Reface. Era un DX si un CP. Daca tot am citit si am vizualizat demouri despre aceste synthuri, am zis sa incerc DX ul. Am auzit si prouri si contrauri. Cel mai bun lucru e sa vezi pe viu ce stie micutul.
Ziceam vanzatorului din showroom sa-mi arate jucaria DX.
Mi-a raspuns sec… “Nu e o jucarie”.
Bine, glumeam si eu … dar sa vedem ce si cum….
Mi-a adus niste casti si m-a lasat singur cu DXul.
Am pus mana si am trecut prin preseturi, dupa care am incercat sa intru in meniu ca sa fac unele modificari sunetului. Stiam din experienta ca DX (vintage) nu e usor de programat asa ca m-am asteptat la orice… si surpriza … Totul e foarte usor si inteligibil, la indemana. In cateva secunde, cu cateva atingeri pe sliderele touch am ajuns la rezultate care mi-au confirmat vaga idee care trecuse prin capul meu cand a aparut Reface DX pe piata. VREAU sa am unul in studio!
Dupa cateva zile de utilizare, mi s-au confirmat toate cele experimentate in showroom… DX ul este un mini synth folositor, usor de programat si cu un sunet specific, clar ca cristalul.
M-a descurajat prima data faptul ca re claviatura mica, dar aceasta claviatura este foarte placuta si raspunde bine la actionare. De fapt Reface DX este un synth desktop cu claviatura (mini) net superioara claviaturilor de butoane care se regasesc pe multe module desktop scumpe.
Pe langa multitudinea de lucruri pozitive si unice (pentru mine) ce stie acest synth, totusi sunt unele lucruri negative. De exemplu lipseste un mod wheel. Legat la o claviatura MIDI, totusi DX ul raspunde la comenzi de tip Mod wheel, asa ca nu e nici o problema.
As fi dorit mai multe sloturi de memorie pentru a salva sunetele proprii. Acest are 4 banci a cate 8 tonuri. si DX reface striga dupa un touch screen. Totodata mai multe algoritmuri de FM ar fi binevenite asa ca Yamaha poate se pune pe treaba si mai adauga cate ceva printr-un nou firmware.
Un lucru interesant este looperul. Acesta inregistreaza o fraza muzicala cantata pe claviatura si o repeta … E mai mult decat un arpegiator si mai putin decat un sequencer. As fi dorit ca sa poata fi salvate mai multe loopuri cu patchuri. Din pacate nu se poate. Totodata acesta se sincronizeaza automat cu clockul deviceului extern care este conectat la el prin MIDI IN sau USB. Totusi nu am reusit sa sincronizez rata delayului.
Exista un upgrade (1.20) la firmware care permite quantizarea loopului la 1/16 sau 1/8.
I concluzie, DX dupa parerea mea este un synth care merita sa fie luat in considerare
1.) datorita sunetului acestuia care poate fi reprodus doar cu unele synthuri Yamaha DX vintage,
2.) datorita marimii pe care o are (desktop cu claviatura mini foarte buna) – ca locul in studio este limitat….
3.) si mai ales usurinta de a-l programa.
Sa nu ma intelegeti gresit. Nu vreau sa fac reclama la un produs sau altul. Acesta este parerea personala rezultata din testarea sintetizatorului.Yamaha DX

Comments are closed.