Sincronizarea arpegiatorului (LFO 2) la Clavia Nord Lead 2x

Folosirea apregioatorului intern al sintetizatorului Clavia Nord Lead 2x poate da multe batai de cap. Prin acestea am trecut si eu personal, au trecut si alti utilizatori cu care am vorbit pe aceasta tema. Pentru a va usura utilizarea acestor functii Va impartasesc experientele mele, astfel incat sa puteti beneficia si voi de ele.

Afisajul

Ne-am obisnuit ca in cazul oricarei miscari pe care o facem la vreun buton sau slider pe un sintetizator, sa vedem exact ce se intampla si pe un ecran LCD. Dupa cum bine stiti sintetizatoarele Nord Lead, Nord Lead 2 si Nord Lead 2x nu au afisaj cu cristale lichide (LCD) ci numai LED cu 3 caractere. Prima varianta (ecran LCD) ar fi fost totusi de asteptat la categoria de pret pe care o are si in prezent Nord Lead 2x de peste 1000 euro in magazine.

O sa vedeti totusi ca si fara afisaj LCD, cu ajutorul ecranului LED cu 3 caractere puteti sa folositi sintetizatorul fara vreo mare dificultate.

Pozitia exacta a butoanelor

Dar cum ramane cu indicarea valorii exacte a butonului pe care tocmai il rotiti?

Incercati sa aflati amanunte din maualul de utilizare, dar fara perea mult noroc…

Cautand pe forumuri pe internet, citind multe articole despre Nord Lead 2x, am aflat ca apasand butonul SHIFT + butonul de selectie a formei de unda a LFO 1, afisajul LED cu 3 caractere va indica cu exactitate pozitia butonului pe care l-ati atins ultima oara pe o scara de la 0 la 127. Apasand inca o adata aceasta combinatie, puteti iesi din acest mod. A se vedea imaginea alaturata.

NL2X Valoarea knoburilor

Dar de ce este important acest lucru cand prezentul articol are tema sincronizarii arpegiatorului?

BPM ul arpegiatorului

Apasand butonul SHIFT + butonul de selectie a formei de unda a LFO 1 asa cum v-am aratat mai sus apoi rotind potul de LFO2 RATE, LED ul va indica o cifra de la 0 la 127. Acum va puteti intreba: Rata / tempoul arpegiatorului este de la 0 la 127 BPM? Ei bine NU!

Pentru a vedea tempoul exact trebuie sa consultati un tabel, care de asemenea nu este inclus in manualul de utilizare (!?) L-am gasit cu ceva timp in urma pe internet. Il atasez eu prezentelor note ca sa nu cautati….

Observati ca pentru valoarea 0 indicata de afisajul LED, tabelul indica un BPM de 5, pentru o valoare de 53 BPM ul este de 100, pentru valoarea de 54, BPM ul este de 106, pentru 55 BPM ul este de 113. Pentru BPM = 120 veti folosi valoarea 56. Valorii 127 ii corespunde un BPM de 8571!

NL2x BPM values

Lucru cel putin interesant este ca pe Nord Lead este imposibil sa setezi un tempo de 110 BPM sau 140! Pur si simplu nu exista valoari careia sa-i fie arondate aceste tempouri.

Daca utilizati Nord Lead 2x ul stand alone, sau daca acesta da master clockul intr-un setup MIDI va trebui sa renuntati pur si simplu la tempoul de 110 bpm sau de 140, si in loc de acestea va trebui sa folositi un BPM de 113 sau 106 alegand valoarea de 54 sau 55 cu butonul LFO2 RATE,valori apropiate de un BPM =110.

Setari

Totusi exista posibilitatea sa folositi un BPM de 110 sau 140 (de exemplu) atunci cand tempoul vine dintr-o sursa externa, de exemplu un DAW, alt synth sau un drum machine. Eu folosesc un Roland TR-8.

Pentru ca Nord Lead 2 x sa fie perfect sincronizat in cazul folosirii unui tempo de 110 BPM, va trebui sa faceti unele setari in el dupa cum urmeaza:

  • setati cu butonul LFO2 RATE valoarea cea mai apropiata de 110 bpm adica valoarea 55 (113 BPM);

  • asigurati-va ca ati facut o conexiune MIDI functionala, semnalele intrand in (fiind acceptate de) Nord Lead 2x,

  • tineti apasat butonul SHIFT in timp ce apasati de 2 ori butonul SPECIAL. Intrati astfel in meniul LFO2/Arpegiator sync.

Deoarece sincronizarea LFO 1 respectiv LFO 2/arpegiator se face prin fortarea lor sa porneasca la anumite intervale, veti avea urmatoarele optiuni (consultand manualul de utilizare)

Value 2.oF No external sync

Value 2.1 Restart every other bar

Value 2.2 Restart every whole note

Value 2.3 Restart every half note

Value 2.4 Restart every quarter note

Value 2.5 Restart every eight note

Value 2.6 Restart every eight note triplet

Value 2.7 Restart every sixteenth note.

Cu ajutorul setarii acestor valori puteti sa cantati sferturi, optimi sau saisprezecimi din arpegiator.

Acum nu a ramas altceva decat sa va doresc spor la butonat!

Comments are closed.