Novation X-Station

NOVATION X-STATION 25

 

În ultimul deceniu ne-am obişnuit cu tot felul de promoţii utilizate de către comercianţi sau fabricanţi de diferite produse pentru a ne atrage atenţia spre produsele lor nu totdeauna de cea mai bună calitate, şi a ne determina să le cumpărăm. Astfel de „promoţii” sunt cele de genul 2 în 1, 3 în 1, plăteşti unu şi primeşti trei etc. De obicei la urmă îţi pare rău, mai bine cumpărai alt produs care nu era la promoţie, costa poate mai mult, dar totuşi merita …

Nu totdeauna este aşa, după cum Vă voi demonstra în cele ce urmează:

Fiind instrumentist la sintetizatoare într-o trupă rock şi având un proiect solo de muzică electronică, respectiv un home studio şi fan al muzicii electronice, în 2007, când deja m-am plictisit să învârt butoane virtuale pe monitorul calculatorului cu mouse-ul – vi se pare cunoscut nu? -, m-am decis să mă apuc să învăţ şi să experimentez sinteza de sunet, pe un instrument adevărat. Neavând un buget prea mare, să-mi permit un Clavia Nord, un Access Virus sau un Moog, m-am decis să cumpăr pentru început un NOVATION X-Station 25 şi nu-mi pare rău deloc de alegerea mea. Oricum mi-a trebuit un instrument mic, uşor de transportat, pentru a cânta live solouri şi arpeggiouri, desigur folosind şi alte instrumente cu clape.

1. Descriere.

Novation X-Station 25 este un instrument cu 25 de clape (2 octave) de mărime normală, semiweighted, sensibil la velocitate şi aftertouch şi cu un un look profesionist. Pot să spun că este foarte confortabil să cânţi la el.

 

Novation X-Station 25

Cu toate că nu sunt adeptul produselor 3 în 1, iată că am făcut o excepţie cumpărând  acest instrument.

Novation X-Station 25 este un instrument 3 în 1 putând fi folosit ca:

- sintetizator virtual-analog având generatoare de tonuri (oscilatoare), filtre, LFO uri etc.

- controller MIDI pentru sintetizatoarele software şi hardware cele mai cunoscute

- placă de sunet A/D cu procesor de efecte şi interfaţă MIDI.

 

X-Station poate fi alimentat prin USB, prin adaptor sau cu baterii. Dacă ai acumulatoare de mărimea bateriilor, acestea se încarcă din momentul în care faci conexiunea cu un calculator via USB.

a.) Sintetizatorul

Novation X-Station 25, ca şi fraţii lui mai mari X-Station 49 şi 61, este echipat cu un sintetizator virtual-analog, substractiv, putând efectua şi sinteză FM (frequency modulation).

Deci, instrumentul are 3 oscilatoare care generează cele patru genuri de unde de bază – sine, saw, pulse (PWM), triangle dar şi zgomot, precum şi alte tipuri de unde (waves). Totodată instrumentul are o secţiune de filtre – high pass, low pass, (cut off, resonance etc), 2 LFO-uri (oscilatoare de joasă frecvenţă), apoi 2 generatoare de envelope Attack, Decay, Sustain, Release şi o secţiune de efecte (Delay, Reverb, Chorus, Compress, Distortion şi EQ) precum şi un arpeggiator puternic.

Imediat cum acţionezi un buton, fader sau potenţiometru rotativ, caracteristicile sunetului se schimbă şi obţii practic un alt sunet. Atât de simplu. Partea grea este să înveţi ce buton anume să acţionezi pentru a obţine efectul dorit sau preconizat asupra tonului pe care lucrezi, dar asta este sinteza de sunet.

Sintetizatorul este polifonic până la 8 voci ceea ce este de ajuns în majoritatea cazurilor, mai ales că instrumentul este monotimbral, adică operează pe un singur canal MIDI.

Cu acest sintetizator practic poţi crea orice fel de sunet doreşti de la başi, leaduri monofonice la paduri calde sau zgomote. Sunt convins că nu mă fac de ruşine cu acest instrument, oriunde aş cânta datorită soundului penetrant, moale, zgomotos sau colorat dacă trebuie, al acestuia.

Un muzician bătrân, bun prieten de-al meu cu care obişnuiesc să discut foarte mult, bineînţeles despre muzică, mi-a spus odată că există două feluri de muzicieni: – cei care cântă cum pot şi cei care cântă cum vor. Eu spun acelaşi lucru despre cei care se ocupă de sinteza de sunet: sunt unii care fac sunete cum vor şi alţii cum pot dar acest mic instrument nu îţi stă în calea creativităţii.

Novation X-Station are 2 bănci a câte 100 de tonuri, peste care se pot salva tonurile create de tine. Partea proastră este că astfel pierzi câte un ton de fabrică, neexistând locuri distincte pentru a salva tonurile proprii. Noroc cu faptul că pe siteul Novation poţi găsi şi descărca tonurile originale, dar şi altele create de specialişti, pe care le poţi încărca în memoria sintetizatorului, în limita celor 200 de locuri. Dar oricum, creezi tonuri noi ca să le foloseşti pe acelea şi nu cele de fabrică.

 

Novation X-Station 49

b.) A doua funcţie a instrumentului este un controller MIDI. Având peste 50 de butoane, 28 butoane rotative, 9 fadere, 25/49 sau 61clape de sintetizator de mărime normală, după caz, un touchpad X/Y programabil, şi un singur joystick într-un cadru dreptunghiular în loc de pitchwheel şi modwheel care este ideal pentru a controla live cele mai cunoscute sintetizatoare virtuale. (Poţi să uiţi de mouse!) Unele dintre acestea pentru care exista aşa zise template-uri salvate în X-Station sunt orga B4, Sintetizatorul virtual FM7 de la Native Instruments, Reason,  mixere virtuale, etc, dar şi echipament hardware.

Toate butoanele de control, faderele, joystickul, aftertouch-ul sunt liber programabile. De exemplu prin apăsarea joystickului înainte poţi acţiona modulaţia, dar şi parametrii unui efect (delay, distorsion etc.), în funcţie de ce ai alocat. Pitch bend-ul este şi el programabil.

Menţionez că joystickul poate fi liber mişcat în orice poziţie, fiind într-un cadru dreptunghiular şi nu rotund ca la iCON Logicon, şi arcul care face ca acesta să revină în poziţia iniţială de centru jos poate fi dezactivat, astfel fiind activ doar arcul răspunzător de revenirea la poziţia centru din mişcarea stânga dreapta, iar joystickul rămâne liber în poziţia centru, sus-jos. Este ideal pentru a controla efectul rotary la tonurile de orgi.  A se vedea NI B4, nemaivorbind de faptul că faderele acţionează drawbarii de pe orgi, fiind setat corespunzător.

Este de remarcat şi faptul că joystickul are o cursă relativ mare, faţă de cele ale unor sintetizatoare (mă refer aici în special la Controllerul MIDI Roland A-37), ceea ce este un lucru bun, putând controla parametrii cu o mai mare acurateţe.

Setările în Novation pentru cele mai cunoscute instrumente software, dar şi hardware sunt deja făcute din fabrică (templates), şi nu trebuie să experimentezi care buton la ce foloseşte de pe X-Station deoarece împreună cu instrumentul ţ-i se livrează nişte cartonaşe inscripţonate cu funcţiile butoanelor şi faderelor pe care le aplici direct pe carcasa controllerului, urmând ca să setezi template-ul pentru istrumentul pe care vrei să-l controlezi.

Fiind conectat la calculator prin USB, setezi pur şi simplu pe X-Station funcţia Native Instruments B4 – de exemplu- , aplici cartonul corespunzător peste carcasă şi controlezi astfel fără bătaie de cap orga B4.

X-Station mai are şi butoane de transport Play, Stop, Rec, Fw, Bw, pentru a putea controla un sequencer.

Ingenios!

Poţi ataşa o pedala sustain şi una expression, având mufe de intrare pe spatele instrumentului.

 

c.) Placa de sunet A/D şi interfaţa MIDI

X-Station putând fi conectată la calculator via USB, are o placă de sunet cu două intrări, cu phantom power +48V, cu frecvenţă de sampling de 44,1 kHz sau 48kHz, pe 24 biţi şi cu 6 efecte care pot fi utilizate toate simultan. Mai mult. Poţi folosi în acelaşi timp sintetizatorul (cu efectele lui) şi line in al plăcii de sunet cu efecte. Eu folosesc un teremin conectat pe input 1 cu efectele din Novation şi partea de sintetizator, atât live cât şi în studio. Instrumentul mai are şi o ieşire digitală s/pdif. Pentru a putea ajusta nivelul volumului la intrare, ai la dispoziţie câte un buton gain pentru cele două canale audio.

Am omis să spun că poţi înregistra ceea ce cânţi via USB. Datorită acestui fapt, de pe Novation poţi selecta să faci înregistrarea cu efecte, sau fără, sau poţi să alegi să auzi ceea ce cânţi, cu efecte prin monitor, dar să se înregistreze sunetul fără efecte, urmând să le aplici ulterior la mixajul piesei.

Totodată mai există două mufe MIDI OUT, şi una MIDI IN, mufă SPDIF, o ieşire stereo pentru căşti (monitoring), două ieşiri audio – jack mare, două intrări audio cu mufă XLR Neutrik, astfel încât poţi intra atât cu jack mare, cât şi XLR.

În ceea ce priveşte efectele totuşi notez o problemă şi anume dacă ai vrea să modifici rata de delay, (ceea ce produce în mod normal la efectele analogice un efect foarte interesant în timp ce învârţi butonul), cum învârţi butonul se aude un zgomot – un fel de pârâit – destul de neplăcut. De aceea nu recomand schimbarea ratei delayului în timpul unei performanţe.

De când îl folosesc, am întâlnit câteva probleme minore dar pe care totuşi vreau să vă menţionez:

-                Unul dintre fadere la poziţia minimă nu face contact bun, astfel parametrul pe care îl controlează se tot modifică singur;

-                Joystickul se freacă din când în când de carcasa care o acoperă;

-                Înainte de un concert brusc nu mi-a intrat semnalul extern de la teremin nici pe input 1 şi nici pe input 2.

-                Fiind alimentat de pe baterie s-a stins ori de câte ori l-am pornit odată la un concert. Nu era prima dată când l-am folosit de pe baterii şi nu mi s-a întâmplat niciodată. Bateriile erau de vină. Nu am ştiut cât de repede se descarcă. Vă spun eu acum … se descarcă repede.

Aceste probleme au apărut pe parcursul anilor.

Pentru problemele mai sus arătate nu-mi fac griji pentru că le-am remediat personal. Am desfăcut instrumentul şi am observat că mufa de legătură între Input 1 şi 2 şi placa de bază a căzut. Am refăcut conexiunea şi totul merge perfect. Strângând din nou şuruburile carcasei, frecarea produsă de joystick cu carcasa a dispărut. Mare bucurie!

Faptul că instrumentul are doar 2 octave rezultă indubitabil că este micuţ, compact, încape uşor oriunde şi transportat în husa lui originală poate fi luat pe spate ca un rucsac. În husa lui originală mai este loc pentru un laptop. Cu nişte căşti, un microfon şi un soft de înregistrare/mixare instalat pe laptop ai un mic studio portabil şi te poţi retrage liniştit undeva în munţi să compui şi să înregistrezi muzică.

 

Novation X-Station 61

2. În concluzie Novation X-Station este un instrument multifuncţional, compact şi comod de folosit. Încape exact pe un suport de note, este uşor de transportat, având doar 2,5 kg şi are tonuri foarte bune, cu multe butoane şi fadere pe carcasă, principalii parametri putând fi modificate instant, fără a naviga şi, de obicei, a te rătăci prin meniuri (mai ales când eşti pe scenă).

Din păcate, sunetul care intră pe line in (1 sau 2) nu poate fi trecut prin sintetizator aşa cum se poate face de exemplu la KORG MS-20 sau măcar printr-o secţiune de filtre (cut off/resonance) ca la ROLAND SH-201, ci numai prin procesorul de efecte.

…. iar despre promoţiile 3 în 1 … totuşi e bine să te uiţi mai atent la ele, poate nimereşti ceva bun!

 novation-x-station-49-273672

NORD

Comments are closed.